Έρχεται νέα χαλάρωση των capital controls;

Σε νέα χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων προσανατολίζονται οι διοικήσεις των τραπεζών που βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του insider.gr,το επόμενο βήμα των capital controls δεν θα είναι η άρση, αλλά μια νέα χαλάρωση των περιορισμών. Ως επόμενο βήμα, οι εμπλεκόμενες πλευρές εξετάζουν τη χαλάρωση στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό από τις επιχειρήσεις, η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί ενδεχομένως και εντός του Μαΐου.

Όπως είναι γνωστό, οι μεταφορές ποσών στο εξωτερικών δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 4.000 ευρώ ανά δίμηνο. Στο στόχαστρο των αρχών μπαίνουν τώρα οι επιχειρήσεις που εισάγουν προϊόντα και πρώτες ύλες από το εξωτερικό, ούτως ώστε να διευκολυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η δραστηριότητά τους.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, επιτρέπονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το έως το ποσό των 100.000 ευρώ ημερησίως. Απαραίτητη είναι, όπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση στον ιστότοπο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, «η προσκόμιση των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλη τράπεζα. Οι εν λόγω συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών, με πίστωση του λογαριασμού του αντισυμβαλλομένου και θα υπολογίζονται εντός του εβδομαδιαίου ορίου που ορίζεται από την Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για κάθε τράπεζα».

Από την επιβολή των capital controls σχεδόν τέσσερα χρόνια νωρίτερα, οι διαδικασίες εισαγωγών έχουν ομαλοποιηθεί, χάρη στους σημαντικούς ανθρώπινους πόρους που έχουν αφιερώσει στα αρμόδια τμήματα οι ελληνικές τράπεζες. Η γραφειοκρατία, ωστόσο, εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων, ενώ συνεπάγεται λειτουργικό κόστος και για τις εγχώριες τράπεζες.

Το ζητούμενο όλων των πλευρών, πάντως, είναι η άρση των capital controls, η οποία θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Για να συμβεί αυτό, όμως, αναφέρουν τραπεζικές πηγές, είναι αναγκαίο η χώρα να ανακτήσει πιστοληπτική ικανότητα επενδυτικής βαθμίδας -κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί και εντός του έτους.

Πηγή: insider.gr

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]