Ελκυστικός προορισμός για ασφαλιστικές εταιρείες στη μετά Brexit εποχή

Η επικείμενη έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και ο τρόπος που τελικά θα γίνει αυτό σίγουρα θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή και ενδεχομένως την παγκόσμια οικονομία. Brexit χωρίς συμφωνία σε οικονομικούς όρους σημαίνει ότι παύουν οι συνεισφορές του Ηνωμένου Βασιλείου στον προϋπολογισμό της ΕΕ από το τέλος Μαρτίου 2019. Με βάση προκαταρκτικούς υπολογισμούς, το κόστος για την ΕΕ είναι τεράστιο. Συνολικά, αν αφαιρέσει κάποιος το ποσό που θα μπορούσε να αντλήσει η ΕΕ από δασμούς 20% σε βρετανικά προϊόντα και το οποίο υπολογίστηκε στα 0,8 δισ. έως τον Δεκέμβριο του 2020, η οικονομική επιβάρυνση στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών αναμένεται να ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή το Brexit δημιουργεί και ευκαιρίες, μέσα από οργανισμούς που θέλουν να συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και ειδικά μέσω Κύπρου. Ήδη πολλές μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, όπως η AIG και η Aviva, μπροστά στο φάσμα της μη πρόσβασης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά της ΕΕ μετά το Brexit, έχουν εγκαθιδρύσει ή εξετάζουν το ενδεχόμενο να εγκαθιδρύσουν θυγατρικές σε άλλους ελκυστικούς προορισμούς της Ευρώπης.

«Σε αυτό το πολύ προχωρημένο στάδιο του παιχνιδιού, θα ήταν ανόητο να αγνοηθεί η πολύ πραγματική πιθανότητα να μην υπάρξει συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο», σημείωσε ο Κρίστοφερ Κροφτ, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Ασφαλιστών και Διεθνών Μεσιτών Ασφαλειών του Λονδίνου (London Insurance and International Brokers Association, LIIBA), προσθέτοντας: «για αυτόν τον λόγο, ενθαρρύνουμε τα μέλη μας να λάβουν μέτρα για αυτό το σενάριο τώρα». Επίσης, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), στις συστάσεις που έχει εκδώσει στις 19 Φεβρουαρίου 2019 για τον ασφαλιστικό τομέα σχετικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ [EIOPA- BoS- 19/040] και οι οποίες απευθύνονται προς τις αρμόδιες εποπτικές αρχές των κρατών-μελών, αναφέρεται στην αντιμετώπιση των ασφαλιστικών οντοτήτων και διαμεσολαβητών όπου υπάρχει διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών εντός της ΕΕ, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας.

Βλέποντας να διανοίγεται αυτό το παράθυρο προοπτικής καθόδου ασφαλιστικών εταιρειών και εγκαθίδρυση κεντρικών γραφείων/εγκαταστάσεων, χρηματοοικονομικά κέντρα όπως το Λουξεμβούργο, το Δουβλίνο, η Βαλέτα, οι Βρυξέλλες και η Αθήνα απαριθμούν και ενισχύουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, για να διασφαλίσουν πως θα βρίσκονται ψηλά στη λίστα προορισμών που εξετάζουν οι κυριότερες ασφαλιστικές/αντασφαλιστικές επιχειρήσεις και οι αντίστοιχοι διαμεσολαβητές για διατήρηση βάσης στην ΕΕ. Ανάμεσα σε αυτά δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει και η Κύπρος.

Ως σύγχρονο, επενδυτικό και χρηματοοικονομικό κέντρο σε περίοπτη γεωγραφική θέση, η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης μεγάλων και διεθνούς φήμης ασφαλιστικών εταιρειών για εγκαθίδρυση κεντρικών γραφείων, αφενός για την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριοποίησής τους στην ενιαία αγορά της ΕΕ με βάση την Κύπρο και αφετέρου, διαμέσου αυτής, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές τους σε Μέση Ανατολή και Ασία.

Η Κύπρος προσφέρει πολυάριθμα μοναδικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα, παρέχοντας λειτουργική ευελιξία στις επιχειρήσεις εντός ενός νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο με αυτό της ΕΕ αλλά και μέσω κινήτρων και φοροελαφρύνσεων, όπως για παράδειγμα ο χαμηλός εταιρικός φόρος του 12,5%, καθώς και πληθώρα υψηλών ποιοτικά υπηρεσιών, κυρίως χρηματοοικονομικών. Η Κύπρος αποτελεί επίσης αξιόπιστη επιλογή για την εξεύρεση εξειδικευμένου επαγγελματικού προσωπικού που ομιλεί σε συντριπτικό ποσοστό την αγγλική γλώσσα και διαθέτει υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή κατάρτιση και επαγγελματική εμπειρία.

Η Κύπρος μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις των διεθνών ασφαλιστικών εταιρειών που θα αποφασίσουν να τη θέσουν ως βάση τους. Αυτό με τη σειρά του θα δώσει ώθηση στην οικονομία, θα τονώσει το επενδυτικό ρεύμα και θα ενισχύσει τις συνέργειες στον τομέα της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας, προσδίδοντας εμπειρογνωμοσύνη και ακόμα περαιτέρω εξειδίκευση.

Για να γίνουν όμως αυτά θα πρέπει παράλληλα να διατηρηθεί η προοπτική εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία, η διατήρηση του μομέντουμ των αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης και οι σταθερά ανοδικοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας. Ειδικότερα ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών οφείλει να προσαρμόζεται άμεσα στις νέες απαιτήσεις και τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των εταιρειών-μνηστήρων προς εγκατάσταση.

Πηγή: philenews.com

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]