Εκτός «σχεδίου» η ασφαλιστική αγορά (sofokleousin.gr)

Τα τέσσερα αγκάθια και οι νέες τάσεις.

Η μείωση των μισθών, η υπερφορολόγηση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, οι ασφαλιστικές εισφορές και η απουσία σχεδίου πραγματικής ανάπτυξης της χώρας είναι τατέσσερα αγκάθια της ασφαλιστικής αγοράς που με δυσκολία θα ξεριζωθούν. Οι εξελίξεις αυτές έριξαν έξω τα σχέδια της ασφαλιστικής αγοράς για ανάπτυξη.

της Ελενας Ερμείδου

Οι κίνδυνοι αυξάνονται δεν ασφαλίζονται όμως. Συνταξιοδοτικά – αποταμιευτικά προγράμματα δεν γράφονται με τους ρυθμούς που ανέμενε η αγορά λόγω έντονης αβεβαιότητας όσο και αν φαίνεται παράλογο. Οι εμπορικοί και βιομηχανικοί κίνδυνοι ολοένα και αυξάνονται, όμως είτε δεν ασφαλίζονται είτε δεν ανοίγουν τα όρια για να ασφαλιστούν.

Τα συμβόλαια αυτοκινήτου μεταφέρονται από την μία εταιρεία στην άλλη ανάλογα με τις προμήθειες χωρίς να υπάρχει νέα παραγωγή σε αξιόλογα επίπεδα. Οι ενέργειες εκφοβισμού και πολιτικής προπαγάνδας για αποστολή ειδοποιητηρίων σε ανασφάλιστους οδηγούς αυτή την φορά δεν έπιασε με αποτέλεσμα ολίγοι εκ των ανασφάλιστων οδηγών να προσέλθουν στα γκισέ για να αγοράσουν συμβόλαιο ασφάλισης αυτοκινήτου. Τα πυρασφαλιστήρια δουλεύουν σε χαμηλά επίπεδα λόγω κυρίως υποχρεωτικότητας σε δανειολήπτες. Οι τουριστικές ασφαλίσεις και ασφαλίσεις σκαφών είναι εποχικές και όπως όλα δείχνουν τα ποσοστά του εισερχόμενου τουρισμού δεν είναι θεαματικά.

Ο μόνος κυριολεκτικά κλάδος που τρέχει στην χώρα που βρίσκεται σε διαρκή ύφεση είναι αυτός της υγείας. Το 2015 έκλεισε με πάνω από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους στην υγεία. Τα ασφάλιστρα που εισπράχτηκαν ξεπέρασαν τα 600 εκατομμύρια ευρώ αλλά και οι αποζημιώσεις τα 400 εκατομμύρια ευρώ, περίπου.
Το 2016 για το κλάδο ξεκίνησε καλά, με τάση περαιτέρω ανόδου καθώς οι ευθύνες των δημοσίου και της κοινωνικής ασφάλισης διαρκώς συρρικνώνονται.

Μεγάλη ζήτηση παρουσιάζουν τα προγράμματα πρωτοβάθμιας αλλά και δευτεροβάθμιας περίθαλψης ενώ, κάποιες εταιρείες έχουν εκδώσει και προγράμματα τριτοβάθμιας περίθαλψης.

Οι ασφαλιστικές έχουν αναλάβει μεγάλο μέρος ευθυνών, αφουγκράζονται τις ανάγκες της κοινωνίας και έχουν φτιάξει προγράμματα για κάθε ανάγκη παίρνοντας το κίνδυνο από κάθε πολίτη και μεταφέροντας τον στην αγορά.

Προς το σκοπό αυτό συνεισφέρουν επίσης και οι νέες συνεργασίες που συνάπτουν οι ασφαλιστικές με τις ιδιωτικές κλινικές όπως πρόσφατα η Εθνική Ασφαλιστική με την Ρέα αλλά και το ΙΑΣΩ με το Ιατρικό, γεγονός που σημαίνει ότι σε μεγάλο βαθμό οι ασφαλιστικές μαζί με τα ιδιωτικά νοσοκομεία διαμορφώνουν τους κανόνες του παιχνιδιού στην υγεία.

Προοπτικές ανόδου παρουσιάζουν οι γενικές και επαγγελματικές ευθύνες αλλά και ο κλάδος νομικής προστασίας.

Εν ευθέτω χρόνω οι εξελίξεις αυτές θα αποτυπωθούν στα χαρτιά σε μία χρονική περίοδο που η ασφαλιστική αγορά προσαρμόζεται και μετεξελίσσεται.

Πηγή: www.sofokleousin.gr

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]