Δύο μνηστήρες και μία πώληση που θα καθορίσουν τον μελλοντικό «λίντερ» της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς(asfalisinet.gr)

Καθώς οδηγούμαστε προς το τέλος της χρονιάς, το 2016 ήταν, ίσως, η πιο σημαντική χρονιά για την ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα από πλευράς διαμόρφωσης του νέου εταιρικού τοπίου, όπως αυτό εξελίχθηκε από τα προηγούμενα χρόνια .

Δυο ασφαλιστικές εταιρίες που ήταν θυγατρικές τραπεζών πέρασαν στα χέρια επενδυτών και πολυεθνικού ασφαλιστικού ομίλου και έτσι πλέον στην αγορά υπάρχει μόνο μία ασφαλιστική εταιρία που είναι θυγατρική τράπεζας.

Συγκεκριμένα, η Eurolife της Eurobank πέρασε κατά 80% στον επενδυτικό όμιλο Fairfax, ενώ η ΑΤΕ Ασφαλιστική από την Τράπεζα Πειραιώς πουλήθηκε οριστικά, μετά από μια διετία αναμονής, στην Γερμανική Ergo . Επίσης έγιναν και κάποιες επιμέρους αλλαγές όπως η πώληση του 30% της συμμετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στην Ευρωπαϊκή Πίστη , στην Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα.

Ενώ, από πλευράς των εγχώριων εταιριών έχουμε το διαγραφόμενο οριστικό τέλος της International Life, που παρά την προσπάθεια να κρατήσει τον κλάδο των Γενικών Ασφαλίσεων, μετά τις παρεμβάσεις της εποπτικής αρχής, που την έθεσε σε καθεστώς ασφαλιστικής διαχείρισης πέρσι τον Δεκέμβριο, δεν τα κατάφερε.

Τώρα μάλιστα είναι σε μια διαδικασία ενός “βελούδινου λουκέτου” ,μετά την μεταβίβαση στην Εθνική Ασφαλιστική σημαντικού μέρους του χαρτοφυλακίου ζωής και την παράλληλη αναστολή εκτέλεσης νέων εργασιών στον κλάδο των Γενικών Ασφαλίσεων.

Οι παραπάνω εξελίξεις διαμορφώνουν μια ισχυρή ομάδα πολυεθνικών ασφαλιστικών εταιριών, που θα κυριαρχούν στην Ελληνική ασφαλιστική αγορά τα επόμενα χρόνια, αλλά και παράλληλα μικρομεσαίες ελληνικές εταιρίες με πιο σταθερές βάσεις και προοπτικές απ ότι στο παρελθόν.

Έτσι, αυτό που περιμένει πλέον η αγορά είναι να ξεκαθαρίσει, το επόμενο διάστημα, το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής, που είναι η μόνη ασφαλιστική με βασικό μέτοχο Τράπεζα.

Είναι γνωστό ότι στο εταιρικό πλάνο της Τράπεζας υπάρχει και επίσημα η πρόθεση της να προχωρήσει στην πώληση, χωρίς μέχρι τώρα να έχει δοθεί το “πράσινο φως” η να έχει τεθεί δημόσια η πρόθεση.

Με δεδομένο ότι η Εθνική Ασφαλιστική είναι λίντερ της αγοράς, αυτή η πώληση για τον νέο αγοραστή, αν αυτός προέλθει από ασφαλιστικό όμιλο που έχει ήδη θέση στην Ελλάδα, θα σημαίνει την δημιουργία ενός απόλυτα ισχυρού ασφαλιστικού ομίλου.

Αν και πολλά λέγονται ή ακούγονται ως σενάρια για τους πιθανούς μνηστήρες για την εξαγορά αυτή, προς το παρόν το ενδιαφέρον φαίνεται να εντοπίζεται σε δύο ασφαλιστικούς πολυεθνικούς ομίλους.

Συγκεκριμένα, πρώτος σε ενδιαφέρον φέρεται ο όμιλος Allianz, αφού έχει σαφείς προθέσεις γενικά για εξαγορές στην Ευρώπη και επομένως με την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής θα ενδιαφερόταν να ενισχύσει την μακρόχρονη παρουσία του στην Ελληνική αγορά.

Επίσης, αν και ήταν στους πιθανούς ενδιαφερόμενους, ο Όμιλος NN Group δείχνει να προσανατολίζεται περισσότερο στο ενδεχόμενο να διεκδικήσει αυτή την εξαγορά στην Ελλάδα. Και αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί σε πρόσφατη δήλωση της, η διευθύνουσα σύμβουλος της ΝΝ Ηellas Μαριάννα Πολιτοπούλου ,αναφέροντας ότι αν τεθεί επίσημα το θέμα θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η κ. Μαριάννα Πολιτοπούλου προέρχεται από τα στελέχη της Εθνική Τράπεζα, πριν κάνει την μεγάλη μεταγραφή στην ΝΝ Hellas .

Πηγή: www.asfalisinet.gr

 

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]