Ζαββός: Σε ισχύ από το α’ τρίμηνο του 2022 το πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν

Από το α’ τρίμηνο του 2022 θα τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός για το πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν (PEPP) που θα συμβάλλει στην ενίσχυση του συνταξιοδοτικού εισοδήματος των ασφαλισμένων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργο Ζαββό, η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί θα έχει ετοιμάσει μέσα στους επόμενους μήνες και σε κάθε περίπτωση πρι το τέλος της χρονιάς την νομοθέτηση των εφαρμοστικών μέτρων του επίμαχου κανονισμού που σηματοδοτεί μεγάλη διαφάνεια, καθώς και χαμηλό κόστος για τον ασφαλισμένο.

«Έχει το χαρακτηριστικό της φορητότητας, ο ασφαλισμένος, δηλαδή, μπορεί να μεταφέρει και να συνεχίσει την ασφάλισή του σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ κι αν θελήσει να εγκατασταθεί. Αποτελεί, λοιπόν, μία ακόμη λύση που μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τον πρώτο πυλώνα και να οδηγήσει στην ενίσχυση του συνταξιοδοτικού εισοδήματος των ασφαλισμένων», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης, για να προσθέσει:

«Η ομάδα εργασίας θα ορίσει και τα κριτήρια συσσώρευσης και αποσυσσώρευσης των εισφορών, τις αρμοδιότητες στις εποπτικές αρχές, καθώς και τις κυρώσεις. Ως κυβέρνηση θα εξετάσουμε και ορισμένα κατάλληλα κίνητρα για τους ασφαλισμένους που θα επιλέξουν αυτό το προϊόν, όπως εξετάζουμε, επίσης, κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης».

Ως προς τον δεύτερο πυλώνα της ασφάλισης, στον οποίο υπάγονται τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, ο κ. Ζαββός υπογράμμισε πως αυτός ενδιαφέρει το υπουργείο Οικονομικών, γιατί διαχειρίζεται επενδύσεις με μεγάλη σημασία για την εθνική οικονομία και κατευθύνει κεφάλαια στην κεφαλαιαγορά.

«Στο πλαίσιο αυτό, πριν λίγους μήνες υιοθετήσαμε τον νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση που ενσωματώνει βέλτιστες πρακτικές – ευρωπαϊκές και άλλων κρατών – εκσυγχρονίζει το πλαίσιο λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς και προσαρμόζεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Θεσπίσαμε κριτήρια καταλληλότητας για μέλη διοικητικών συμβουλίων εισηγμένων εταιριών, ενισχύσαμε τα κριτήρια ανεξαρτησίας τους, τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου, αυξήσαμε τις κυρώσεις για τις εταιρίες και τους ορκωτούς ελεγκτές σε βεβαιώσεις παραβάσεων, ισχυροποιήσαμε τη συνεργασία μεταξύ Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ΕΛΤΕ και έχουμε νομοθετήσει κανόνες για αποτελεσματικότερη προστασία μετόχων και επενδυτών»

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]