Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ στη Βουλή για τη λειτουργία των Επιμελητηρίων

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου κατέθεσε τις θέσεις του Ε.Ε.Α. κατά τη διάρκεια της συζήτησης την Τετάρτη 16/10/2019, στην αρμόδια Επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σχετικά με το ΓΕΜΗ και γενικότερα τη λειτουργία των Επιμελητηρίων της χώρας.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου είναι εξαιρετικά σημαντικό να λυθεί άμεσα το μείζον πρόβλημα της κατάταξης των μελών των επιμελητηρίων και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση που να ρυθμίζει ποιοι ΚΑΔ ανήκουν σε ποιο επιμελητήριο.

Όπως ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., αν δεν γίνει αυτό, τότε η συζήτηση για το νομοσχέδιο περί ΓΕΜΗ καταλήγει στο να διαιωνίζει μια αταξία, που «νομιμοποιεί» τις προστριβές και την αθέμιτη διαμάχη μεταξύ των επιμελητηρίων για την υφαρπαγή μελών του ενός από το άλλο.

Και όπως τονίζει ο κ. Χατζηθεοδοσίου: «Απουσιάζει δηλαδή το κανονιστικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα κλάδοι όπως των ανθοπωλών, των εστιατόρων και της κάθε λογής πολύ μικρής ή μικρομεσαίας επιχείρησης, να υφαρπάζονται συστηματικά από επιτήδειους, που τις βαφτίζουν ως «βιομηχανικές δραστηριότητες». Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί υγιές πρόσημο για την ανάπτυξη του επιμελητηριακού θεσμού, ούτε και της επιχειρηματικής ανάπτυξης στη χώρα μας.

Δεν αποζητά η επιμελητηριακή κοινότητα τίποτα περισσότερο από τα αυτονόητα: να γνωρίζει κάθε ένας που επιχειρεί σε αυτή τη χώρα, σε ποιο ΓΕΜΗ, ποιου επιμελητηρίου υπάγεται.

Συμφωνούμε, όλοι, ότι η συντριπτική πλειονότητα του νομοσχεδίου κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά, αν δεν λύσουμε το πρωτεύον και απλούστερο ερώτημα που κάθε επιχειρηματίας, επαγγελματίας, έμπορος έχει : «σε ποιο επιμελητήριο πάω να γραφτώ», τότε απλώς συντηρούμε γραφειοκρατικές, και όχι μόνο, δομές, που ταλαιπωρούν, πάνω και πρώτα από όλα, τον πολίτη».

Το αίτημα που έχει καταθέσει ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. προς το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων είναι να μπει ένα τέλος, στη ταλαιπωρία, τόσο των πολιτών, όσο και των επιμελητηρίων της χώρας, που ενώ επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της στήριξης της επιχειρηματικότητας, βρίσκονται ακατανόητα εγκλωβισμένα σε μία κατάσταση ασάφειας και ανασφάλειας.

«Η κατάταξη των μελών των επιμελητηρίων με κριτήριο τον ΚΑΔ, εκτός από νόμιμη υποχρέωση της Πολιτείας, αποτελεί και τη μόνη αμερόληπτη και με αδιαμφισβήτητα αντικειμενικά κριτήρια επιλογή. Και βέβαια, δεν θα ήμασταν αρνητικοί να ληφθούν υπόψη και τα οικονομικά χαρακτηριστικά της κάθε επιχείρησης, σεβόμενοι, ωστόσο, τη λειτουργική ενότητα του κάθε κλάδου, και την ανάγκη ενιαίας συστηματικής κατάταξης των συναφών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων», είναι η θέση του κ. Χατζηθεοδοσίου όπως την εξέφρασε και στη Βουλή.

Επίσης έχει καταθέσει προς το Υπουργείο Ανάπτυξης την εκτίμηση του ότι πρέπει να αποδοθεί η προσοχή και η βαρύνουσα σημασία που η λειτουργία των αστικών εταιρειών διαδραματίζει για τα επιμελητήρια και τη προώθηση των σκοπών τους. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Α. η Πολιτεία οφείλει να ενθαρρύνει έμπρακτα τη συνέργεια μεταξύ των επιμελητηρίων και των αστικών εταιρειών τους, αφού, το πεδίο δράσης τους είναι κοινό, με τελικό αποδέκτη τη προώθηση και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

Δείτε την τοποθέτηση του Προέδρου του ΕΕΑ στη Βουλή: 

Πηγή: eea.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]