Κορωνοϊός: Xαλάρωση των μέτρων εξετάξει η κυβέρνηση

Σύσκεψη για τις αποφάσεις σχετικά με τη χαλάρωση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας, λόγω κορωνοϊού, θα έχει σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται μεν για την επόμενη φάση που αφορά την άρση των μέτρων, αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα, θα γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα και κυρίως θα είναι μακρόσυρτη και σταδιακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιο πιθανό σενάριο να γίνει το πρώτο «άνοιγμα» στις 4 Μαΐου, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας ή τις αρχές της μεθεπόμενης, καθώς στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά πως υπάρχει και ο «σκόπελος» της Πρωτομαγιάς.

Η χαλάρωση θα αφορά  μικρά εμπορικά καταστήματα, όπως ρουχισμού και υποδημάτων, και επίσης τα κουρεία και τα κομμωτήρια. Φυσικά, όλα με αυστηρά πρωτόκολλα και με τήρηση αποστάσεων. Κριτήριο θα είναι και τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μεγάλα εμπορικά καταστήματα αποκλείεται να ανοίξουν άμεσα. Την ίδια ώρα, παραλίες και πάρκα είναι βέβαιο πως θα παραμείνουν κλειστά.

Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να ανοίξουν και τα καφέ και τα εστιατόρια, αλλά πιθανόν μόνο όσα έχουν εξωτερικό χώρο.   Όσον αφορά την άρση στους περιορισμούς στην κυκλοφορία, δεν αναμένεται να γίνει για όλους. Η άρση των περιορισμών θα γίνει αρχικά για τις παραγωγικές ομάδες και θα αφορά τις μετακινήσεις εντός του νομού όπου ζουν και εργάζονται. Οι ευάλωτες ομάδες θα προστατευτούν και θα είναι οι τελευταίες που θα βγουν τελευταίες από την καραντίνα.

Όσον αφορά τα σχολεία, αυτή τη στιγμή εξετάζεται το σενάριο να ανοίξουν προς τα μέσα Μαΐου, αλλά σε πρώτη φάση μόνο η Γ Λυκείου. Οι αποφάσεις, όμως, θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες. Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων θα γίνεται με βάση τον σχεδιασμό ανά δύο εβδομάδες, ώστε να εξετάζονται οι επιπτώσεις και η εξέλιξη της νόσου από τους ειδικούς. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν τελικά ληφθεί η απόφαση για την πρώτη άρση στις 4 Μαΐου, η επόμενη θα είναι στις 18 Μαΐου και η μεθεπόμενη στις αρχές Ιουνίου.

Πηγή: cityportal.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]