Έρευνα Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου: Επιπτώσεις του Covid-19 στην καθημερινότητα & την εργασία

Η εμφάνιση και η ταχύτατη εξάπλωση του Covid-19 επέφερε ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας προκειμένου να διαφυλαχτεί η υγεία και να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη να προσαρμοστούν άμεσα σε νέες συνήθειες καθημερινότητας αλλά και εργασίας.

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο συνεχίζοντας να παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις και με σκοπό πάντα τη διεξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τις αλλαγές που θα διαμορφώσουν την επόμενη μέρα, σε συνεργασία με την Επιτροπή Women in Business (WIB) προχώρησε στη διεξαγωγή έρευνας για τις επιπτώσεις του Covid-19 στην καθημερινότητα αλλά και την εργασία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 23/4/2020 έως 01/5/2020 και συγκέντρωσε 546 συμμετέχοντες εκ των οποίων το 68% ήταν γυναίκες και το 32% άνδρες.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της έρευνας, αν και οι συνέπειες της πανδημίας του Covid-19 θα πλήξουν όλους τους ανθρώπους περισσότερο αντιμέτωπες με την ανεργία θεωρείται ότι θα βρεθούν οι γυναίκες.

Επίσης αν και το lockdown και η τηλε-εργασία επιβαρύνει τον προσωπικό χρόνο και των δύο φύλων, το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων υποστηρίζει ότι επιβαρύνεται περισσότερο ο προσωπικός χρόνος των γυναικών οι οποίες αυτό το διάστημα συνδέονται ακόμα πιο έντονα με τον παραδοσιακό τους ρόλο της φροντίδας του σπιτιού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της έρευνας για κατά πόσο η εμφάνιση του Covid-19 επηρέασε τις καθημερινές συνήθειες των δύο φύλλων στις υποχρεώσεις του σπιτιού, τη φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων αλλά και για το αν και σε τι βαθμό πόσο πιστεύουν ότι θα επηρεαστούν οι προοπτικές απασχόλησης τους στο μέλλον.

Σύνοψη αποτελεσμάτων

  • 27% των ανδρών αναφέρουν ότι περισσότερο η σύζυγος ασχολείται με το διάβασμα των παιδιών.
  • 6% των ανδρών αναφέρει ότι ασχολείται περισσότερο από τη σύζυγο με τo διάβασμα των παιδιών.
  • 11% των γυναικών μόνο, αναφέρει ότι με το διάβασμα των παιδιών ασχολούνται και οι δύο σύζυγοι.
  • 36% των ανδρών αναφέρουν ότι και οι δύο εξίσου συνεισφέρουν στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών.
  • 18% των γυναικών αναφέρουν ότι και οι δύο εξίσου συνεισφέρουν.
  • 47% των γυναικών αναφέρουν ότι κάνουν αυτές κυρίως την καθαριότητα του σπιτιού, σε σχέση με το 5% των ανδρών που αντίστοιχα αναφέρουν ότι κάνουν περισσότερο οι ίδιοι την καθαριότητα.
  • 35% των ανδρών αναφέρουν ότι ασχολούνται εξίσου και οι δύο με την καθαριότητα του σπιτιού.
  • 21% των γυναικών αναφέρουν ότι ασχολούνται εξίσου και οι δύο με την καθαριότητα του σπιτιού.
  • 38% των ανδρών αναφέρουν ότι ασχολούνται εξίσου και οι δύο με τη φροντίδα των ηλικιωμένων.
  • 19% των γυναικών αναφέρουν ότι ασχολούνται εξίσου και οι δύο με την φροντίδα των ηλικιωμένων.

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]