8 στους 10 Έλληνες ανησυχούν για την οικονομική τους κατάσταση λόγω πανδημίας

Την ανησυχία των πολιτών αναφορικά με το μέλλον της κρίσης που προκαλεί η νόσος COVID-19 αντικατοπτρίζει τo  γεγονός ότι 80,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ανησυχεί για την οικονομική του κατάσταση, σε έρευνα του Ινστιτούτου Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία και στα ΜΜΕ.

Ενδεικτικό είναι το 31,2% εξέφρασε τον φόβο ότι θα μείνει άνεργος/η και το 63,5% δήλωσε πως ανησυχεί ότι θα περιοριστούν οι ατομικές του ελευθερίες λόγω της πανδημίας.

 

 

 

 

 

Στόχος της έρευνας  ήταν να ριχθεί φως τον τρόπο, με τον οποίο οι Έλληνες αντέδρασαν την περίοδο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αλλά και τις απόψεις τους αναφορικά με την κρίση που προέκυψε από την πανδημία του  COVID-19.

Η αποτύπωση της αγωνίας

Σε ότι αφορά με τη διαχείριση της κρίσης το 65% των ερωτώμενων πιστεύει ότι η κυβέρνηση ελέγχει την κατάσταση, ενώ 40,9% πιστεύει ότι οι επίσημες αρχές αποκρύπτουν δεδομένα αναφορικά με το κοροναϊό SARS-COV-2.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν οι μισοί από τους ερωτώμενους, ποσοστό 48,6% υποστήριξε ότι εμπιστεύεται λίγο έως καθόλου, όλα όσα αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Περισσότεροι από τους μισούς, το 59,5%, εμπιστεύεται πολύ έως απόλυτα την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.

Ενδιαφέρον είναι ότι σχεδόν ένας στους τρεις,  ποσοστό 35,3%, πιστεύει πως ο κοροναϊός SARS-COV-2 φτιάχτηκε από άνθρωπο.

Ωστόσο, το 61,2% ισχυρίστηκε ότι είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αναστάτωση που έχει προκληθεί, αναφορικά με την προστασία της δημόσιας υγείας.

Κοινωνικοί δεσμοί

Την εξαιρετική κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη, υπευθυνότητα και ατομική ευθύνη, υπογράμμισε στον σχολιασμό της έρευνας η πρόεδρος του Ινστιτούτου και Αν. Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας  Έφη Σίμου. «Ποσοστό  68,4% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχε κάποιο άτομο να συζητήσει τα προσωπικά του θέματα. Το ποσοστό αυτό μαζί με το 88% που δήλωσε ότι έμεινε με την οικογένεια ή κάποιο φίλο κατά τη διάρκεια του lockdown πιθανόν να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο γεγονός ότι  ποσοστό 41,6% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αισθάνονταν ήρεμοι και μόνο 23,1% φοβισμένοι και 9,8% πανικοβλημένοι».

Αξιοσημείωτη είναι η προσήλωση στα μέτρα, σύμφωνα με την κ. Σίμου «πολύ υψηλά ήταν επίσης τα ποσοστά τήρησης των μέτρων προστασίας, καθώς ποσοστό 90.3% τήρησε αυστηρά τους κανόνες ατομικής υγιεινής και 78,6% τα μέτρα φυσικής απόστασης».

Δυσκολίες

Ταυτόχρονα προέκυψαν και άλλα ζητήματα όπως διαφαίνεται από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα: μικρό ποσοστό ανέφερε ότι υπέφερε από αϋπνία (13,8%) και αίσθημα κόπωσης (16,2%).

Ταυτόχρονα ποσοστό 37,1% δήλωσε προβληματισμένο και 28,7% ότι νιώθει απογοήτευση. Ποσοστό 22,7% ένιωσε αίσθημα θυμού και 20,7% αίσθημα θλίψης.

Στον αντίποδα των αρνητικών συναισθημάτων, φαίνεται πως η επικοινωνία λειτούργησε θετικά:  Σε ποσοστό 44,3% μιλούσαν πιο συχνά στο τηλέφωνο σε σχέση με πριν και  59,8% επικοινωνούσαν περισσότερο μέσω διαδικτύου σε σχέση με πριν. Τέλος ποσοστό 35,7% έβγαιναν για περίπατο λιγότερο συχνά σε σχέση με πριν.

«Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη, με αυξημένη αβεβαιότητα, πληθώρα επιστημονικών ασαφειών και δυσκολία σταθερών προβλέψεων για το μέλλον, η πλειοψηφία των ευρημάτων αθροιστικά καταδεικνύει, ότι έχουμε πολύ καλή επίγνωση της κατάστασης και τη διαχειριστήκαμε με σύνεση» επεσήμανε η κ. Σίμου.

Η έρευνα διεξήχθηδιαδικτυακά  από τις 23 έως τις 28 Απριλίου του 2020, σε δείγμα 1.322 συνεντεύξεων από το Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία και στα ΜΜΕ σε συνεργασία με τη διαδικτυακή σελίδα ενημέρωσης healthpharma.gr.

Πηγή: virus.com.gr

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]