Euler Hermes | Η Ελλάδα στην 35η θέση, με τον υψηλότερο κοινωνικό δείκτη κινδύνου ανάμεσα στις αναπτυγμένες χώρες

Κάθε τρίμηνο, η Euler Hermes προχωρά σε αξιολόγηση του κινδύνου ανά χώρα. Για να επιτύχει μια πιο ακριβή και ολοκληρωμένη εικόνα, ο παγκόσμιος ηγέτης στην ασφάλιση πιστώσεων πρόσθεσε φέτος στην ανάλυσή του περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και κυβερνητικούς κινδύνους. Αυτή είναι μια απόλυτα λογική απόφαση στο πλαίσιο των σημερινών συνθηκών, καθώς η πανδημία Covid-19 έχει μέγιστη αρνητική επίπτωση στις οικονομίες παγκοσμίως. Οι ανησυχίες για την ανάκαμψη αυξάνονται και υποδηλώνουν μια πιθανή αύξηση του κοινωνικού κινδύνου σε πολλές χώρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Euler Hermes και η Allianz παρουσιάζουν τον Δείκτη Κοινωνικού Κινδύνου (Social Risk Index – SRI). Ο δείκτης αυτός αναγνωρίζει ποιες χώρες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε συστημικούς κοινωνικούς κινδύνους (κοινωνική δυσαρέσκεια, διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες), οι οποίοι έχουν επίπτωση στον πολιτικό προσανατολισμό και στη χάραξη πολιτικής μιας χώρας, στις επιχειρήσεις της και στην ικανότητά της να δημιουργεί και να προσελκύει επενδύσεις.

Ο Δείκτης Κοινωνικού Κινδύνου (SRI)  μετρά υποκείμενα δυνατά και αδύνατα σημεία, κατατάσσοντας τις χώρες σε μια κλίμακα από το 0 (υψηλότερος κοινωνικός κίνδυνος) έως το 100 (χαμηλότερος κοινωνικός κίνδυνος) και προσδιορίζεται από 12 δευτερεύοντες δείκτες, συμπεριλαμβανομένων χαρακτηριστικών όπως η αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το ποσοστό του εργαζόμενου πληθυσμού στον πληθυσμό της εργασιακής ηλικίας, η εισοδηματική ανισότητα, οι δημόσιες κοινωνικές δαπάνες και ακόμη η εμπιστοσύνη των πολιτών στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Στο σύνολο, η Euler Hermes υπολόγισε τον Δείκτη Κοινωνικού Κινδύνου (SRI) 102 χωρών για το έτος 2020.

Χαμηλός κοινωνικός κίνδυνος στις αναπτυγμένες οικονομίες

Όπως είναι αναμενόμενο, όλες οι αναπτυγμένες οικονομίες είναι μεταξύ των 35 χωρών με τον χαμηλότερο κοινωνικό κίνδυνο. Η Δανία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην κατάταξη με βαθμολογία SRI 82,5, μπροστά από την Φινλανδία (81,3) και τη Σουηδία (78,1). Η Γερμανία (76,5)  βρίσκεται στην 5η θέση, ακολουθούμενη από την Αυστρία (76,9). Οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην 23η θέση, με βαθμολογία SRI 66,4.

Μεταξύ των χειρότερων αυτής της ομάδας χωρών είναι η Ιταλία (30η – 63,9) και η Ελλάδα (35η – 61,4). Παρά την κατάταξή της, η βαθμολογία της Ελλάδας εμφανίζει βελτίωση +6,2% από την αντίστοιχη βαθμολογία προ πενταετίας, όταν η χώρα βρισκόταν εν μέσω της κρίσης δημοσίου χρέους. Παρομοίως, η Ιταλία παρουσιάζει βελτίωση κατά +2%. Και στις δύο χώρες η βελτίωση οφείλεται εν μέρει στο ισχυρότερο πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ της τελευταίας τριετίας και στις καλύτερες συνθήκες απασχόλησης. Παρότι αναμένεται πτώση του δείκτη SRI και για τις δύο χώρες λόγω της πανδημίας Covid-19, αυτός δεν υπολογίζεται να πέσει κάτω από τα επίπεδα του 2015, επίσης καθώς τα τοπικά και ευρωπαϊκά κίνητρα αναμένεται να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Αναδυόμενες αγορές: περιφερειακή ανισότητα του κοινωνικού κινδύνου

Μεταξύ των αναδυόμενων χωρών, η κατάσταση είναι περισσότερο ανομοιόμορφη. Στην αναδυόμενη Ευρώπη, ο κοινωνικός κίνδυνος είναι μέτριος, με 12 από τις 18 χώρες να έχουν βαθμολογία SRI πάνω από 50, συμπεριλαμβανομένων 9 χωρών με βαθμολογία πάνω του 60. Η πιο ευάλωτη σε κοινωνική αναταραχή χώρα της περιοχής είναι η Τουρκία με βαθμολογία SRI ακριβώς 38,8.  Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή τη βαθμολογία είναι η συνεχιζόμενη νομισματική υποτίμηση, χαμηλή συμμετοχή του εργατικού δυναμικού, πολιτική αστάθεια και εισοδηματική ανισότητα.

Στις αναδυόμενες χώρες της Ασίας, 7 από τις 14 χώρες έχουν βαθμολογία SRI κάτω του 50, της Κίνας συμπεριλαμβανομένης (49.3). Κοινοί παράγοντες σε αυτές τις χώρες είναι οι μη ευνοϊκές συνθήκες εργασίας και εισοδήματος και οι ασθενείς αντιλήψεις επί των πολιτικών θεσμών. Αυτό υποδεικνύει σημαντική ευαισθησία στη συστηματική πολιτική αστάθεια στο μέλλον.

Στη Μέση Ανατολή η κατάσταση είναι άνιση, με μερικές χώρες να εμφανίζουν πολύ υψηλό συστημικό κοινωνικό κίνδυνο, όπως το Ιράν (28,7), ενώ άλλες δείχνουν λιγότερο εκτεθειμένες σε αυτόν, όπως το Κατάρ (66.9).

Τέλος, στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική, ο κοινωνικός κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός: σχεδόν όλες οι χώρες έχουν άσχημη βαθμολόγηση SRI σε αυτές τις περιοχές. Αναμένουμε κύμα κοινωνικών διαμαρτυριών στην Αφρική από το δεύτερο μισό του 2020 και το 2021, και στη Λατινική Αμερική τους επόμενους 18 μήνες, πάνω κάτω.

Πανδημία Covid-19, μια επιπλέον πηγή κοινωνικού κινδύνου για τα έτη 2020 και 2021;

Το 2019 ήταν έτος με έντονη ενίσχυση του κοινωνικού κινδύνου σε πολλές χώρες και περιοχές. Κατά τα έτη 2020 και 2021, αναμένεται να συνεχιστεί αυτή η τάση, κυρίως λόγω της πανδημίας Covid-19.

“Με τα μέτρα περιορισμού, τα κοινωνικά κινήματα έχουν αναμενόμενα μειωθεί, παρότι μπορούμε να εντοπίσουμε κάποιον ‘κοινωνικό θόρυβο’ σε πολλές χώρες.  Ωστόσο, η πανδημία Covid-19, κατά την άποψή μας, έχει αυξήσει την κοινωνική ανισότητα. Υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις σε πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας. Ως εκ τούτου, ανησυχούμε για σημαντική ενίσχυση του κοινωνικού κινδύνου σε πολλές χώρες φέτος”, αναλύει η Ana Boata, Διευθύντρια της Μακροοικονομικής Έρευνας στην Euler Hermes.

Σύμφωνα με την Euler Hermes, θα πρέπει να περιμένουμε το 2021 μια μέτρια ενίσχυση του κοινωνικού κινδύνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Βέλγιο, και μια υψηλή ενίσχυση του κοινωνικού κινδύνου στη Λατινική Αμερική, σε μερικές Αφρικανικές χώρες και τη Μέση Ανατολή. 

Μπορείτε να δείτε το πλήρες κείµενο της µελέτης εδώ:

https://www.eulerhermes.com/en_global/economic-research/insights/social_risk_index_2020.html?hsamp_network=linkedin&hsamp=bb89kEBFnSMof

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]