Άρθρο του κ. Δημήτρη Τσεκούρα, Γενικού Διευθυντή της ARAG SE στο Broker’s Time 57

Η νέα εφαρμοσμένη τεχνολογία και οι κατακτήσεις της είναι το νέο πλαίσιο αναφοράς τόσο για την προσωπική, όσο και για την επαγγελματική ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.

Αυτό που ονομάζεται Τρίτη βιομηχανική επανάσταση, ψηφιοποιημένη εποχή, διασυνδεδεμένος κόσμος, εποχή νεωτερικότητας, θρίαμβος του αλγορίθμου και τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη εδώ και αφήνει το στίγμα του στη σκέψη μας, στην επικοινωνία μας, στις επιλογές μας, στις προτιμήσεις και αποφάσεις μας.

Σημαντικό είναι επίσης να επισημανθεί πως η υψηλή τεχνολογία δεν είναι πάντα παρακολούθημα της ανθρώπινης επιθυμίας, αντιθέτως αυτή προχωρώντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα επιβάλλει τα επιτεύγματά της παρασύροντας τους καταναλωτές να τα υιοθετήσουν. Έτσι λειτουργούν τα μεγαθήρια της τεχνολογικής επανάστασης με τα τρισεκατομμύρια των επενδύσεων ετησίως. Με άλλα λόγια δεν εξυπηρετούν απλώς τη ζωή, την διαμορφώνουν. Αυτό είναι πλέον μονόδρομος και δεν αναστρέφεται. Όσο δε το συντομότερο προσγειωθούμε στη νέα κατάσταση, τόσο συντομότερα θα σταματήσει ο μετεωρισμός στην αμφιβολία.

Ο σύγχρονος κόσμος που ενδύεται στην παραπάνω κατάσταση χωρίς πολλή σκέψη, αλλά αντιθέτως με διθυραμβικές ιαχές, χαιρετίζει κάθε τι πρωτοποριακό και νέο. Γιατί; Γιατί τα αγαθά που δι’ αυτού του τρόπου διακονούνται, είναι εκείνα που ο σύγχρονος άνθρωπος θεωρεί σήμερα, λόγω των συνθηκών, ως τα πιο αναγκαία. Τα αγαθά αυτά δεν είναι άλλα από την ευκολία και την ταχύτητα.

Για τους έχοντες όμως μια νομική παιδεία και σκέψη, ούτε το ένα, ούτε το άλλο χαρακτηρίζονται από ασφάλεια δικαίου. Το γεγονός πως οι νέες εμφανιζόμενες σχέσεις λειτουργούν στο κενό, μέχρι δηλαδή το νομικό πλαίσιο αναπροσαρμοζόμενο να τις περιλάβει, αφήνει τεράστια ανοίγματα προσβολής έννομων αγαθών και συμφερόντων.

Το λεγόμενο Cyber Risk ή Κυβερνοκίνδυνος ή επίθεση μέσω διαδικτύου ή προσβολή από ηλεκτρονικό αποτύπωμα κ.λπ. είναι ό,τι σήμερα απειλεί περισσότερο τη σφαίρα των συμφερόντων των επιχειρήσεων.

Η εγκληματική επέμβαση σε δεδομένα με τη μορφή της καταστροφής, αφαίρεσης, διαρροής, νόθευσης, εκμετάλλευσης και της παράνομης διάθεσής τους, που αποτελούν περιουσία της επιχείρησης, η οποία έχει τη νομική υποχρέωση προστασίας τους, είναι η κατ’ εξοχήν σήμερα σκέψη που δημιουργεί δικαιολογημένο πανικό.

Οι τεράστιες συνέπειες που εκτός του οικονομικού αφανισμού ακουμπάνε και την υστεροφημία της επιχείρησης είναι σήμα κινδύνου και κόκκινη γραμμή για όλους.

Για την αντιμετώπισή τους υπάρχουν σχεδιασμένα ή σχεδιαζόμενα προγράμματα ασφάλισης κατά του κινδύνου ευθύνης και αποκατάστασης της ζημιάς.

Εξ όσων γνωρίζω στον Κλάδο της Νομικής Προστασίας δεν υπάρχουν διαμορφωμένα προγράμματα που να διατίθενται όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά. Ίσως η νομική αβεβαιότητα για το ακριβές περιεχόμενο των νομικών διαφορών που δημιουργούνται, αλλά και το άγνωστο ύψος των δικαστικών εξόδων που αυτές συνεπάγονται, κρατάνε ακόμα ένα τέτοιο προϊόν σε επεξεργασία και μελέτη στα εργαστήρια σκέψης των ειδικευμένων στον Κλάδο ασφαλιστικών εταιρειών.

Αντιθέτως υπάρχουν προγράμματα Νομικής Προστασίας για την προστασία των φυσικών προσώπων από διαδικτυακούς κινδύνους. Τέτοια προγράμματα διαθέτει πρώτη στην ελληνική ασφαλιστική αγορά η ARAG και αναφέρονται στην πλήρη προστασία των καταναλωτών (αγωγή αποζημίωσης, μήνυση κ.λπ.) είτε όταν υφίστανται ζημιά από τις καταναλωτικές συναλλαγές που συνάπτουν μέσω διαδικτύου είτε όταν δέχονται απειλή και προσβολή στην προσωπικότητά τους από διαδικτυακό ίχνος.

Η έκταση της προστασίας μπορεί να είναι ατομική ή να περιλαμβάνει όλα τα μέλη της οικογένειας. Τέτοια καινοτόμα προϊόντα όχι μόνο απεικονίζουν την εξέλιξη της εποχής αλλά γίνονται όλο και περισσότερο απαραίτητα αν σκεφτεί κάποιος το κόστος που δημιουργείται προκειμένου να προστατεύσει το δίκιο του από τέτοιους κινδύνους.

Η ARAG Νομική Προστασία τον απαλλάσσει από αυτό το βάρος μια και καλή.