Αν δεν προστατέψουμε τον τουρισμό, τότε ποιον;

Εκτεθειμένες σε σοβαρούς ασφαλιστικούς κινδύνους παραμένουν πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού, με αποτέλεσμα να λείπει ένα σημαντικό συστατικό που θα μπορούσε αφενός να θωρακίσει περαιτέρω τον κλάδο και αφετέρου να τον καθιερώσει ως ηγετική δύναμη που πληροί τα υψηλότερα πρότυπα παγκοσμίως.

Αναμφίβολα ο τουρισμός είναι πολύτιμος για την ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό άλλωστε χαρακτηρίζεται ως η «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και ολόκληρο το χρόνο, ένα μεγάλο ποσοστό του ανθρώπινου δυναμικού απασχολείται στον κλάδο. Οι αριθμοί που σχετίζονται με την συμβολή του τουρισμού προκαλούν ίλιγγο, ενώ ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αναμένει νέα έκρηξη αφίξεων και εσόδων για το 2017.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ, οι συνολικές αφίξεις για το 2017 αναμένεται να ανέλθουν σε 28 εκατομμύρια και τα έσοδα να φτάσουν στα 14,5 δισ. ευρώ! Ταυτόχρονα, ο τουρισμός συμβάλλει σε ποσοστό άνω του 18% στο ελληνικό ΑΕΠ και άνω του 23% στην απασχόληση. Είναι, λοιπόν, δυνατόν αυτός ο κλάδος να εμφανίζει υψηλά ποσοστά υπασφάλισης, που σημαίνει ότι ένα σημαντικό τμήμα της οικονομίας είναι εκτεθειμένο σε κινδύνους που μπορούν να ακυρώσουν τους κόπους και τις αγωνίες όσων τον απαρτίζουν;

Συχνά, η ασφάλιση αστικής ευθύνης ξενοδόχων αγνοείται, ωστόσο τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ενδείξεις μίας πιο «υπεύθυνης» προσέγγισης από πλευράς επαγγελματιών. Παρ’ όλα αυτά, η σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες – και τουριστικά – οικονομίες δείχνει ότι βρισκόμαστε ακόμα αρκετά πίσω σε θέματα ασφάλισης. Είναι ενδεικτικό ότι στην πιο πρόσφατη μελέτη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τον κλάδο (2015), αναφέρεται ότι το 73% των τουριστικών καταλυμάτων παραμένει ανασφάλιστο. Από τότε είναι σίγουρο ότι έχει υπάρξει πρόοδος, όμως και πάλι τα περιθώρια βελτίωσης είναι σημαντικά.

Αν είστε ένας από τους ανθρώπους που στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό και διαθέτετε από ενοικιαζόμενα δωμάτια έως μία μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, μπορείτε να προστατεύσετε το κτίριο, το περιεχόμενο, τους εργαζόμενους, ακόμη και τα κέρδη της επιχείρησης από ένα σημαντικό εύρος κινδύνων. Τα προγράμματα που προσφέρονται στην αγορά παρέχουν μεγάλη γκάμα καλύψεων, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε επιχείρησης.

Με τη βοήθεια του προσωπικού σας ασφαλιστή έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε το κατάλληλο πρόγραμμα, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία της τουριστικής σας επιχείρησης. Από τις ζημιές που προκαλεί μία ηλεκτρική βλάβη έως μία πυρκαγιά και από τη θραύση σωληνώσεων μέχρι τις ζημιές από σεισμό και την αστική ευθύνη προς τρίτους, ο επιχειρηματίας μπορεί με ένα πλήρες πακέτο να διασφαλίσει την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Μία τροφική δηλητηρίαση, ένα ατύχημα στην πισίνα, ή οποιοδήποτε ζημιογόνο περιστατικό από αμέλεια του προσωπικού ή της διεύθυνσης μπορεί να… κοστίσει ακριβά και να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια όλης της σαιζόν. Θα πρέπει, επίσης, να γίνει κατανοητό πως όταν μιλάμε για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και υψηλά πρότυπα επαγγελματισμού, η ασφάλιση σαφώς αποτελεί έναν παράγοντα που δίνει προστιθέμενη αξία.

Από τις σημαντικότερες καλύψεις είναι η αστική ευθύνη του ασφαλισµένου και των υπαλλήλων του/προστιθέντων του για σωµατικές βλάβες ή/και υλικές ζηµιές που θα προκληθούν σε τρίτους, περιλαµβανοµένων και των πελατών/ενοίκων της επιχείρησης, κατά την παραµονή τους στον ασφαλιζόµενο χώρο, από αµελείς πράξεις ή παραλείψεις τους που θα σχετίζονται αποκλειστικά και µόνο µε τη λειτουργία της επιχείρησης.

Ενδεικτικά, ο επιχειρηματίας μπορεί επιπλέον να προστατευθεί από:

 • την αστική ευθύνη από τροφική δηλητηρίαση
 • τη λειτουργία πισίνας,
 • τη λειτουργία αθλητικών χώρων,
 • κλοπή
 • έκρηξη
 • απώλεια ενοικίων
 • απώλεια κερδών
 • πυρκαγιά
 • θραύση τζαμιών
 • καιρικά φαινόμενα
 • θραύση σωληνώσεων

Τέλος, για μία ακόμη φορά επισημαίνεται ότι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ενημερώνονται για τις εξαιρέσεις των ασφαλιστηρίων συμβολαίων έτσι ώστε να διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή «αποτελεσματικότητα» του πακέτου καλύψεων που επιλέγουν.

Πηγή: liberal.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]