Αυξήθηκε το εισόδηµα των νοικοκυριών κατά 1,3 δισ. ευρώ

Το διαθέσιµο εισόδηµα των ελληνικών νοικοκυριών στο πρώτο τρίµηνο του 2019 ήταν αυξηµένο κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση µε έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή σε σχέση µε το πρώτο τρίµηνο του 2018, καθώς ανήλθε σε 28 δισ. ευρώ από 26,7 δισ. Δεν σημείωσε όμως την ίδια αύξηση η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών, που ανήλθε σε 29,9 δισ. ευρώ από 29,8 δισ. στο πρώτο τρίµηνο του 2018, καταγράφοντας µικρή άνοδο 0,2%.

Την ίδια στιγµή όµως, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ethnos.gr, η ελληνική οικονοµία εξακολούθησε να κινείται σε αρνητικό έδαφος στο κρίσιµο µέτωπο της αποταµίευσης, καθώς το ποσοστό αποταµίευσης ήταν -6,9% κατά το πρώτο τρίµηνο του 2019 σε σύγκριση µε το -11,8% που είχε σηµειωθεί στους πρώτους τρεις µήνες του 2018. Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά της σταδιακής βελτίωσης που καταγράφεται στην ελληνική οικονοµία, κυρίως κατά την τελευταία διετία, καθώς η οικονοµία άφηνε πίσω µια πολυετή περίοδο ύφεσης -που ξεκίνησε στα µέσα του 2008- ανακάµπτοντας.

Το µεγάλο στοίχηµα είναι φυσικά η επιτάχυνση του ρυθµού ανάπτυξης µεσοπρόθεσµα, προκειµένου να θωρακιστεί η τεράστια προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια για τη δηµοσιονοµική εξυγίανση της χώρας, µε περικοπές στις αποδοχές, αύξηση της ανεργίας και µεγάλη άνοδο της φορολογικής επιβάρυνσης για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Καλύτερες επιδόσεις στο πεδίο της ανάπτυξης, που φέτος αναµένεται περίπου στο 2%-2,5% θα συµβάλουν επίσης και στη διαπραγµάτευση που αργά ή γρήγορα θα ξεκινήσει τους επόµενους µήνες για να µειωθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασµα.

Πηγή: ethnos.gr

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]