137.000 ευρώ πρόστιμο σε προωθητικές ενέργειες που παραβίαζαν τον GDPR.

Πρόστιμα συνολικού ύψους 137.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του Ηνωμένου Βασιλείου (Information Commissioner Office – ICO) στην Leave.EU, μία ένωση για την προώθηση της καμπάνιας υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και στην ασφαλιστική εταιρεία, Go Skippy Insurance (Eldon Insurance) για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων κατά την αποστολή μηνυμάτων εμπορικού και πολιτικού περιεχομένου. Οι δύο εταιρείες ανήκουν στο ίδιο πρόσωπο, τον Arron Banks.

Μετά από έρευνες, τον περασμένο Νοέμβριο σχετικά με την ανάλυση δεδομένων για πολιτικούς σκοπούς, η Αρχή διαπίστωσε ότι τα συστήματα διαχωρισμού των προσωπικών δεδομένων των πελατών της Go Skippy Insurance από εκείνα των συνδρομητών στην πολιτική καμπάνια της Leave.EU δεν ήταν αποτελεσματικά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Leave.EU να χρησιμοποιεί παράνομα τα στοιχεία των πελατών της Go Skippy Insurance για να στείλει σχεδόν 300.000 μηνύματα πολιτικού περιεχομένου. Για την παραβίαση αυτή επιβλήθηκε πρόστιμο 17.000 ευρώ. Όμως, και η Go Skippy Insurance πραγματοποίησε δύο εκστρατείες με αποστολή ενός εκατομμυρίου ηλεκτρονικών μηνυμάτων στους συνδρομητές της Leave.EU χωρίς να υπάρχει νόμιμη συγκατάθεση και έτσι της απαγγέλθηκε πρόστιμο 120.000 ευρώ.

«Είναι βαθύτατα ανησυχητικό το γεγονός ότι τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που συλλέχθηκαν για πολιτικούς σκοπούς χρησιμοποιήθηκαν αργότερα για σκοπούς σε σχέση με την ασφάλιση και αντίστροφα. Αυτό είναι κάτι που δεν έπρεπε να συμβεί. Έχουμε ενημερωθεί πως και οι δύο οργανισμοί έχουν πραγματοποιήσει βελτιώσεις και έχουν μάθει από αυτά τα γεγονότα. Όμως, η ICO θα ελέγξει τώρα τους οργανισμούς για να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τις προσωπικές πληροφορίες των πελατών τους », σημείωσε η Επίτροπος Elizabeth Denham.

O κ. Banks σχολλιασε στο Twitter : «ενδεχομένως κατά λάθος στείλαμε newsletter σε πελάτες… αλλά δεν πρόκειται για καμιά σπουδαία συνωμοσία» και πρόσθεσε «θεέ μου… επικοινωνήσαμε με τους υποστηρικτές μας και προσφέραμε 10% έκπτωση μετά την ψήφο τους. Και τι έγινε;».

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]