Του Αντώνη Αντωνόπουλου, Δημοσιογραφικό τμήμα του insuranceforum.gr

Οι 9,5 ποσοστιαίες μονάδες διαφοράς ήταν μεγάλο πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκλογές φαίνεται να είναι η μόνη λύση, έστω και αν μας κρατήσει μακριά από τις παραλίες.

Οι πολιτικές αυτές εξελίξεις θα φέρουν σίγουρα για άλλη μία φορά ένα θερινό πάγωμα στην ελληνική αγορά, αλλά από την άλλη, θα επηρεάσουν ριζικά τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης. Το θέμα της σύμπραξης κοινωνικής και ιδιωτικής ασφάλισης σε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα έπαιξε και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις προεκλογικές εξαγγελίες των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων.

Από τη μία πλευρά, η Νέα Δημοκρατίας έχει υποσχεθεί ένα νέο σύστημα ασφάλισης, στο οποίο η ασφαλιστική αγορά θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ασφάλισης σε βάθος χρόνου.

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας μεταμορφώνει το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έχει δεσμευτεί για την εφαρμογή  του  δεύτερου υποχρεωτικού κεφαλαιοποιητικού συνταξιοδοτικού πυλώνα για τους νέους ασφαλισμένους αντικαθιστώντας το σημερινό κρατικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Έτσι, οι ασφαλιστικές εταιρίες θα μπορούν να συμμετέχουν στην ίδρυση και διαχείριση επαγγελματικών ταμείων.

Η Νέα Δημοκρατία προανήγγειλε επίσης, κίνητρα για συνταξιοδοτικά προγράμματα στον τρίτο πυλώνα της ασφάλισης, αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου για την κοινωνική ασφάλιση και κυρίως στο θέμα των εισφορών στον ΕΦΚΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να τάσσεται κατά της υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης υπερασπιζόμενος το δημόσιο σύστημα, σε κύρια και επικουρική σύνταξη και υπέρ της προαιρετικής επαγγελματικής ασφάλισης, διατηρώντας το πλαίσιο που υπάρχει για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης από το 2002. Σχετικά με τις εισφορές στον ΕΦΚΑ έχει ήδη θέσει μείωση για μη μισθωτούς και έχει εξαγγείλει προγράμματα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για προσλήψεις νέων εργαζόμενων.

Οι κάλπες του καλοκαιριού αναμένονται να προκαλέσουν καύσωνα στον ασφαλιστικό κλάδο της Ελλάδας. Το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα είναι καθοριστικό για τον τομέα της ασφάλισης και των συντάξεων.

Print Friendly, PDF & Email