Ποιος ο ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και τι κερδίζει ο ασφαλισμένος;

Στα χρόνια των μνημονίων, των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και της κατάρρευσης της δημόσιας Υγείας, η σημασία των ιδιωτικών ασφαλιστικών συμβολαίων έχει ενισχυθεί σημαντικά. Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές βομβαρδίζονται καθημερινά από προσφορές και διαφημίσεις, στο πλαίσιο ενός συνεχώς αυξανόμενου ανταγωνισμού, με επίκεντρο το διαδίκτυο.

Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, ο ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, του ανθρώπου που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα των καταναλωτών και θα ενημερώσει για όλους τους παράγοντες που αφορούν ένα ασφαλιστήριο, αποκτά μεγαλύτερη σημασία.

Παρ’ όλα αυτά, παρατηρείται μία τάση συρρίκνωσης στο επάγγελμα. Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες, θεωρώντας ότι θα μειώσουν το κόστος στα ασφάλιστρα – με αφετηρία τον κλάδο αυτοκινήτου – και κατά συνέπεια θα προσελκύσουν περισσότερους πελάτες, έχουν καταφύγει στην άμεση ασφάλιση μέσω διαδικτύου.

Και παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές εξοικειώνονται όλο και περισσότερο με το διαδίκτυο, αρκετές φορές δημιουργείται σύγχυση με αποτέλεσμα ο ασφαλισμένος να οδηγείται σε λάθος επιλογές. Διότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο καταναλωτής δεν διαθέτει την κατάλληλη γνώση για να μεγιστοποιήσει το όφελός του, επιλέγοντες τις υψηλότερες δυνατές καλύψεις στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Ο ασφαλιστής είναι αυτός:

– που θα είναι δίπλα στον ασφαλισμένο σε κάθε απρόσμενο γεγονός
– θα δώσει συμβουλές για το πως πρέπει να κινηθεί ο ασφαλισμένος
– θα δώσει λύσεις σε πολύπλοκες περιπτώσεις όπου ο ασφαλισμένος «χάνεται» στον λαβύρινθο των ασφαλιστικών όρων
– θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες επαφές για την αποζημίωση
– θα συλλέξει και θα προωθήσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα

Στελέχη του κλάδου με σημαντική εμπειρία συμβουλεύουν τους καταναλωτές, πριν συνάψουν μία ασφαλιστική σύμβαση να λαμβάνουν υπόψη όλες τις παραμέτρους και να αναλογίζονται τι ακριβώς προσδοκούν από μία ασφάλεια.

Εκτός, λοιπόν, της μίας παραμέτρου που είναι το κόστος, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και μια άλλη, σημαντικότερη παράμετρος: ο ρόλος του ασφαλιστικού συμβούλου – διαμεσολαβητή.

Πρόκειται για έναν επαγγελματία ο οποίος έχει άμεση επαφή με τον πελάτη και με την γνώση και την εμπειρία που διαθέτει μπορεί να τον συμβουλέψει να επιλέξει το καταλληλότερο ασφαλιστικό πρόγραμμα σε σχέση με τις ασφαλιστικές ανάγκες και την οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου.

Η επιλογή του κατάλληλου ασφαλιστή και η ανάπτυξη προσωπικών σχέσεων αποτελεί εγγύηση για την παροχή υψηλού επιπέδου ασφαλιστικών υπηρεσιών.

Επιπλέον, η σημασία του ασφαλιστή γίνεται μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς την άμεση παροχή συμβουλών και πληροφόρησης σχετικά με τα θέματα ασφάλισης και σημαντικές εξελίξεις και αλλαγές που συμβαίνουν στην ασφαλιστική αγορά. Ταυτόχρονα, ο ασφαλιστής γίνεται ακόμη πιο αναγκαίος τόσο για την γραφειοκρατική διεκπεραίωση όσο και για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων σε σχέση με την ασφάλειά τους ή σε περίπτωση κάποιας ζημιάς.

Προσοχή όμως! Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία και το διαδίκτυο δεν μπορούν να συνεισφέρουν στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών και σε αυτό το πλαίσιο, κάθε εταιρεία έχει δικαίωμα να προωθεί προϊόντα και υπηρεσίες μέσω των δικτύων που προτιμά, μεταξύ των οποίων είναι και το διαδίκτυο. Όμως, επίκεντρο του στρατηγικού της σχεδιασμού θα πρέπει να είναι σε κάθε περίπτωση η μακροπρόθεσμη ικανοποίηση και καλύτερη εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου και όχι απλώς η ολοκλήρωση μίας πώλησης.

Πηγή : real-insurance.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]